[TRENING OBOWIĄZKOWY] 2012-02-19 Białobrzegi

Dział poświęcony raportom i dyskusjom z różnych wydarzeń otwartych. Także AAR umieszczane na innych forach.

Moderator: HQ

[TRENING OBOWIĄZKOWY] 2012-02-19 Białobrzegi

Postprzez Rachab 20 Lut 2012, 09:54

Wpisuję jako pierwsza, bo jak mi przejdzie złość to już nie będę miała motywacji napisać tego wszystkiego.

Więc z mojej strony - zielona jest coraz lepiej, coraz elastyczniej, użycie procedur z głową, dostosowane do sytuacji; pomysł, żeby dowódca, nawet jak zginie, szedł za oddziałem i dowodził ćwiczeniowo uważam za genialny (Katana!), nie-ćwiczeniowo - tez rewelka, tylko niech nie ginie.
Zimno i mokro weryfikuje sprzęt.
Osobiście uważam noszenie cały czas plecaka za dobrą, choć kondycyjnie ciężką opcję, ale nie nauczę się inaczej biegać z obciążeniem. Jestem przez to wolniejsza i szybciej się męczę, ale ostatecznie nie idę do pierwszego szturmu, więc myślę, że będzie ok.

Natomiast wprowadzenie czerwonej - bez teoretycznego wstępu, bez wszystkich procedur przynależnych do tej taktyki, BEZ SUSHIEGO!!! uważam za porażkę. Mi się bez przerwy myliły szczątki wiedzy CCS i TCCC, które ostatnio wchłaniam, Wy się nudziliście, obrona okrężna i meldunki do dowództwa to była absolutna fikcja.
Myślę, że do powrotu mistrza Su-shi powinniśmy się z tym wstrzymać, ja nie mam ani takiej wiedzy ani charyzmy. Poza tym tzw. zgony do uniknięcia to ok. 16 procent rannych i takie proporcje proponuję stosować przy treningach. Wystarczająco, żeby utrzymać sprawność medyków i nie znudzić rambo, conanów oraz szeregowców rajanów.
Medycyna ratunkowa stoi w sprzeczności z procesem selekcji naturalnej.
Rachab

Re: [TRENING OBOWIĄZKOWY] 2012-02-19 Białobrzegi

Postprzez Celin 20 Lut 2012, 14:20

Tak na gorąco odpisuje co do czerwonej. Strzelił mi teraz do głowy pomysł, żeby jeśli chcemy ćwiczyć na jakimkolwiek treningu również czerwoną, to dobrze by było posiadać karty ran, czy jak to się tam nazywa. Wtedy wyciąga się kartę i już wiadomo co delikwenta boli.
Mowa jest srebrem, milczenie złotem
Awatar użytkownika
Celin
Żołnierz

Miejscowość: Legionowo

Postprzez Biolog 20 Lut 2012, 18:37

Trening fajny, rosół pycha, Bernard mam twoją batke.
Image
Biolog

Postprzez Bernard 20 Lut 2012, 20:21

To proszę Cię Biolog, sprawdź, czy działa, podładuj i przynieś na milsim.
SAW, SAPI, MICH, Stretcher - f***ing Cienie workhorse
Bernard

Postprzez Katana 21 Lut 2012, 09:03

moim zdaniem badzo owocny trening. Brakuje nam trenowania pod ogniem i konkretnych sytuacji, a w niedziele to wlasnie bylo. To uczy cwaniactwa i myslenia na polu walki, a nie tylko klepania procedur. I o to chodzilo Insectowi.
Dobrym pomyslem wydaje mi sie bedzie wprowadzenie zlego sierzanta, ktory lata z oddzialem i drze mordke o sytuacji na polu walki, koryguje ustawienie i bledy. Zauwazylem, ze odkad zaczalem w ten sposob prowadzic atak, byl duzo skuteczniejszy i efektywniejszy. Insecct, musisz sie przemianowac i nosic megafon. To dopiero bedzie slychac:)
no i te flankowania. Jak bylo widac, dzialaja. Podczas ktorejs z kolei rundy zostalem calkowicie zaskoczony z boku przez Insecta i Rahab, co zaowocowalo wytluczeniem mojego odddzialu. Trzeba pocwiczyc flanki, bo to klucz do zwyciestwa.
Image
Awatar użytkownika
Katana
Żołnierz

Postprzez Bernard 21 Lut 2012, 09:28

Radia, nie megafon
Bernard

Postprzez InseCt 21 Lut 2012, 11:07

W moim odczuciu było rozprężenie, miałem wrażenie, że nie słuchacie, ale potem było lepiej.
Zrobiliśmy punkt I i po części punkt II wtedy, gdy Katana nas przyuważył w rowie, kiedy Benrey z Celinem robili zamęt - no coż, zasadzka się nie udała.
Punkt III sobie zrobimy na simie ;)
Co do dowódcy idącym za całą resztą i koordynującym atak, no właśnie tak by było, gdyby były radia i tak było na NWN'ie, tutaj w ramach ćwiczeń nie było to możliwe, a po śmierci dowódcy nie biegałem za Wami, bo chciałem "urealnić" potyczkę, a trupy nie biegają przecież. No cóż, czasem trzeba sobie poradzić bez dowódcy :P
Generalnie wyszło dobrze, procedury grały, jedynie to:

- patrzeć na swój sektor ognia!
- przejście płynne z pozycji pogotowia do taktycznej, pamiętajcie, że przy kontakcie dalekim nie trzeba podchodzić na zasadzie 3 sec-rush do przeciwnika, można podejść równocześnie i przejść do 3SR już PODCZAS wymiany ognia. Ideą jest to, żeby każdy wiedział jak się zachować pod ogniem, lub nie, kiedy pada rozkaz podchodzimy, lub BIZON. W bizonie też możemy podchodzić równocześnie i przejść do 3SR w trakcie.
- czerwona była okej, mój błąd, że na początku powiedziałem, że zachowujemy się nie wedlug CCS'a, stąd może małe zamieszanie. Ale moim zdazniem bylo okej. Ranny opatrzony, ustabilizowany, zaniesiony nawet jak mógł chodzić :P Super. To, że wszyscy gadali stojąc w kółku, nie ma znaczenia, normalnie siedzieli by w obronie okrężnej, podając statusy. Następnym razem będziemy ciągnąć karty ran, dla określenia konkretnego przypadku, a nie wymyślać ranę na miejscu.

Co mnie zaskoczyło to dwie rzeczy. Zakrzywiona czasoprzestrzeń oraz szybkość Benreya i Celina. Ja pitole, naprawdę można się zdziwić :shock: Szacun!

Dzięki za przbycie i do nastepnego.
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Miejscowość: Łódź/Warszawa

Postprzez Bernard 21 Lut 2012, 20:05

Pytanie odnośnie kamo do wszystkich, którzy byli: jak mnie było widać?

Bo w trakcie treningu słyszałem, że byłem najbardziej widoczną osobą, co kłóci się trochę z doświadczeniami sprzed miesiąca, gdzie ja i Mider podpuściliśmy 6-tkę na 12 metrów. Było mnie widać, czy nie? Lepiej byłem zamaskowany w białym szpeju, czy w multi? To ważne, bo w weekend będziemy operować w takich samych warunkach terenowych i pogodowych, jak na treningu. No więc odpowiedzi oczekiwałbym na pytania:

1. Jak się sprawdziłem na początku w pełnym białym kamo?
2. Jak było potem, gdy zdjąłem białą bluzę i hełm?
3. Co było najbardziej widoczne(hełm? bluza? spodnie?)?
4. Jak się kamuflaż sprawdzał jak biegłem, a jak jak stałem?
Bernard

Postprzez Benrey 21 Lut 2012, 21:19

Co do treningu, oczywista oczywistosc - radia. Mometami ostro brakowalo mi mozliwosci podania przemieszczen kontaktu przy dalszym flankowaniu czy opcji "HQ please advise" ;) Zas co do zywego-KIA dowodcy, fakt malo realistyczne ale naprawde pomocne w moim przekonaniu. Pozniej mozna od tego odejsc ale teraz na potrzeby treningu czemu nie ? 

Ps. Bernard IMHO maskalat gora i dol - zarowno kiedy biegles jak i zalegales maskowal bardzo sensownie...
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
Benrey

Postprzez Celin 22 Lut 2012, 11:35

Bernard powiem szczerzez , że bez bluzy dla mnie było lepiej. Na samym początku jak wchodziliśmy do lasu to ciężko było Cię zobaczyć. Ale podczas treningu jak zwracałem bardziej uwagę na to co się rusza, to bardziej byłeś widoczny w bluzie niż w multi. Na hełm nie zwróciłem uwagi.
Mowa jest srebrem, milczenie złotem
Awatar użytkownika
Celin
Żołnierz

Miejscowość: Legionowo

Postprzez Rachab 22 Lut 2012, 11:49

Myślę, że przy takiej pogodzie to może być wszystko jedno - w camo udajesz mech i gałązki a w białym śnieg, który się jeszcze nie roztopił.

Swoją drogą - szłam dziś przez las do pracy - normalną leśna drogą i jest masakra - ślisko i roztopy, czas przemarszu zwiększa się o ponad 1/5....
Rachab

Postprzez InseCt 22 Lut 2012, 11:55

Mnie rzucił się w oczy tylko hełm, reszta okej, ale chyba mniej było widać, gddy nie miałeś górnego maskałatu...
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Miejscowość: Łódź/Warszawa

Postprzez Mati 23 Lut 2012, 00:56

InseCt napisał(a):(...) Co mnie zaskoczyło to dwie rzeczy. Zakrzywiona czasoprzestrzeń oraz szybkość Benreya i Celina. Ja pitole, naprawdę można się zdziwić :shock: Szacun!

:D
No wiadomo!

A nikt się nie zająknął o zmianie statusu Fetish!
Gratuluję awansu na Rekruta!

Jestem trochę wyłączony ale skoro już o tym mowa, jestem osobiście także za zielonym kolorem dla Liska - kiedy/jeśli tylko sobie tego zażyczysz.

PS. Aaaa! Ktoś pono robił zdjęcia??
Image
Awatar użytkownika
Mati

Miejscowość: Żoliborz

Postprzez Rachab 23 Lut 2012, 09:14

Amerykański satelita.
Poproś Pentagon to może nam wrzucą na stronkę.
Rachab

Postprzez Mati 23 Lut 2012, 09:19

To nie chowaliście się w godzinach przelotu satelity?
Ale ja słyszałem, że ktoś jednak robił!

Zostawić Was samych i ot! 8-)
Image
Awatar użytkownika
Mati

Miejscowość: Żoliborz

Wróć do Po imprezach

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość