[TRENING OBOWIĄZKOWY] 18.11.12 Rembertów

Dział poświęcony raportom i dyskusjom z różnych wydarzeń otwartych. Także AAR umieszczane na innych forach.

Moderator: HQ

[TRENING OBOWIĄZKOWY] 18.11.12 Rembertów

Postprzez Ojciec 18 Lis 2012, 16:30

Witam.

Pozwoliłem sobie założyć temat.

AAR

Skład

-Aur
-Cotel
-Ojciec/KwaziMag
-Pitru
-Ryba
-Świerszcz
-Tende
-Michał

Zbiórka przed wejście w teren była na parkingu leśnym przy pętli autobusowej

W teren wyruszyliśmy o 9.00. Po#$bało nam się i poszliśmy wzdłuż torów mijając jednego z Cieni. Powrót do punktu wyjścia i już marsz w dobrym kierunku. W teren weszliśmy z pkt. A. Z punktu A do B z C do D z D do E gdzie podzieliliśmy się na dwa fireteamy. Zastawiliśmy zasadzki w pkt. E1 i E2. Nie zależnie od miejsca wejścia w ewentualną zasadzkę mieliśmy dać ognia i odskok do pkt E3. W zasadzkach byliśmy od 10.14 do 11.15.
O 11.20 połączyliśmy się w pkt E1 i ruszyliśmy dalej do pkt. F (11.30-40).
Tam ponownie podzieliliśmy się na dwa zespoły i ponownie połączyliśmy w pkt. G (12.00). Z punktu G udaliśmy się do pkt H (12.20-30) (Cienie pkt. 3) Kolejny raz się podzieliliśmy na dwa fireteam. Jeden został na miejscu w zasadzce a drugi przeprowadził patrol zgodnie z fioletową linią. Ponowne połączenie w pkt. I (12.50). Kolejna podróż do J i tam następny raz 2 fireateam i podróż do K.
Z K do L. Z terenu wyszliśmy po godzinie 14.00
Załączniki
AAR.JPG
(752.03 KiB) Ściągnięto 134 razy
Awatar użytkownika
Ojciec

Miejscowość: Kobyłka

Re: [TRENING OBOWIĄZKOWY] 18.11.12 Rembertów

Postprzez InseCt 18 Lis 2012, 21:49

Z tego co wstępnie widzę minęliśmy się czasowo. Później sklecę krótki AAR.
Tak czy inaczej - dzięki za obecność, 8 osób to już sporo ;)
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Miejscowość: Łódź/Warszawa

Postprzez Ojciec 18 Lis 2012, 22:17

Mam nadzieję że uda się nam w tym składzie częściej, a może jeszcze dwie osoby więcej.

Wtedy jak tylko będzie czas i możliwość będziemy częściej z Wami ćwiczyć, kto wie może nawet w mieszanych składach o ile będzie taka Wasza wola.
Awatar użytkownika
Ojciec

Miejscowość: Kobyłka

Postprzez Bartolini 19 Lis 2012, 11:10

taka skromna, subiektywna opinia na temat tego typu treningów:
według mnie jest to idealna symulacja symulacji, innym słowy- treningowy milsim. W razie niezbyt napiętego grafiku milsimowego trzeba koniecznie organizować takie treningi. Jest to w zasadzie mini milsim z elementami treningu bez dużego obciążenia jednostki konsekwencjami niepowodzenia testowanych rozwiązań, czy też sposób na otrzaskanie się z klimatem i wymaganiami milsima z czego mogą korzystać nieco miej doswiadczeni członkowie bądź rekruci.
Ja bawiłem się swietnie, brakowało mi takiego klimatu ostatnim czasy z racji pewnej przerwy, bo niby nie milsim, ale na pewno cos więcej niż zwykły trening.
i WIELKIE dzięki chłopaki, że chciało sie wam stać po drugiej stronie barykady. Myslę, że wszyscy na tym skorzystamy, bo swiadomosć że gdzies tam jest przeciwnik dodaje motywacji i wymaga nieco wiecej skupienia.
pzdr dla wszystkich i naszych i waszych
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Aur 19 Lis 2012, 13:41

Bartolini napisał(a):Jest to w zasadzie mini milsim z elementami treningu bez dużego obciążenia jednostki konsekwencjami niepowodzenia testowanych rozwiązań

Dokładnie mam takie samo zdanie. I też bardzo się cieszę, że brałem udział w treningu.
Jeśli miał bym jakieś propozycje, to fajnie by było gdybyśmy mogli przed treningiem spotykać się razem.
Przećwiczyć/powtórzyć przez godzinę pewne manewry (atak, zerwanie, zasadzka), potem moglibyśmy wybrać jakiś właściwy treningowy "minimilsim" i wykorzystać w nim przypomniane manewry, A potem omówić wyniki albo od razu po treningu albo na forum. Tak, żebyśmy wiedzieli jakie kto popełnił błędy.
Na przykład tym razem moim zdaniem niepotrzebnie tak krążyliśmy. Jeśli od samego początku zajęlibyśmy jeden punkt i go pilnowali to w końcu byśmy się was doczekali. :)
Aur

Postprzez Bartolini 19 Lis 2012, 14:54

nie wiem dokładnie na jakiej zasadzie funkcjonuje nasza współpraca bo niedawno wróciłem z "urlopu" ale wcale nie jest konieczne wspólne omawianie założeń, czy też ingerencja wzajemnie w nasze rozwiązania by trening był satysfakcjonujący. Wydaje się, że wystarczające jest okreslenie w odpowiedni sposób założeń i zadań dla każdej ze stron. Tego typu trening ma sprawdzić szeroki zakres umiejętnosći z pewnym naciskiem na poszczególne elementy poprzez charakter misji. Bardziej szczegółowe, wyselekcjonowane reakcje to klepiemy na zwyczajnych treningach. Natomiast omawianie jak to wyglądało z przeciwnej perspektywy jest jak najbardziej potrzebne do dopełnienia tych treningowych milsimów.
Z tym, że to w cale nie przekresla wspomnianej współpracy na zasadzie ćwiczenia pewnych manewrów wspólnie i ich testowania w mini potyczkach. Zawsze latający kompozyt zmienia wiele założeń z teorii.
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Mati 19 Lis 2012, 16:46

Aur, to świetny pomysł. Insect odpowiada u nas bezpośrednio za kształt treningów natomiast przedyskutujemy u nas parę założeń i łatwiej mu będzie umawiać się na podobne inicjatywy.
Procedury są u nas jak złoty posążek, stąd podejście jak do jajka. Natomiast warto wspólnie przetrenować wspomniane elementy. Zbieramy właśnie potrzeby i pomysły a ten temat jest jak najwłaściwszym miejscem, więc zachęcam.
Image
Awatar użytkownika
Mati

Miejscowość: Żoliborz

Postprzez InseCt 20 Lis 2012, 12:42

Temat współpracy nie został jeszcze całkowicie podjęty, jest to BARDZO śliski temat, więc żadne ustalenia nie zostały utworzone, ani tym bardziej wprowadzone.
Wysłane zostały jedynie zapytania, czy coś takiego w ogóle jest w zainteresowaniu.
To NIE JEST FUZJA, nikt się z nikim nie łączy, chodzi po prostu o wspólną współpracę w przypadku większej imprezy, zarówno organizowanej jak i milsimowej i działanie na nich pod jednym sztandarem.

Nauczeni wcześniejszymi doświadczeniami "fuzji", chcemy, aby ingerencja w drużyny była w minimalnym stopniu, jeśli w ogóle. Będzie to sprzyjało najmniejszej możliwej kwasogenności w przyszłości, przyspieszy proces ustalania procedur (nie trzeba będzie ich na nowo ustalać, ponieważ każda drużyna już takowe ustalenia, przyzwyczajenia posiada i nie widzę sensu tego zmieniać), po prostu drużyna jest częścią całości.
Można to zobrazować do stanów w Ameryce. Każdy stan ma swoje prawa, do których nikt się nie wtrąca, ale razem stanowią Państwo.
Na milsimie działamy razem, możemy chodzić razem, albo wystartować w zupełnie innym miejscu, aby wykonać ustalone wcześniej zadania.
Zadania będziemy ustalać razem na naszym forum, burza mózgów i jazda.
Naturalnie pozostaje temat osoby koordynującej całe działania - nieśmiało podnoszę rękę, zobligowany wstępnym poparciem, dla mnie będzie to nie lada wyzwanie.
Ja pitole w co ja się pcham... :D ale myślę, że warto spróbować.

AAR JS2305 Cienie + Anioły w składzie:

InseCt - SL/FTL (od 1215 także med)
Danesz - med (do 1200), 2ndSL
Maccan - marksman (od 1215 także med)
Zulu:
Bartolini - marksman
Kris - marksman
Benrey - FTL/3rd SL
Celin - marksman

Image

Zadania:
- dokonanie obserwacji terenu nr 1. Proszę zwrócić uwagę na ewentualne ruchy na tym terenie, kto, co, kiedy, ile. Uwagi dotyczą także cywili. Priorytetem jest niewykrycie.
Chłopaki - piękne wykonanie. Zaobserwowane kilkukrotne ruchy strażnika na rowerze, ubiór, cywile (zdjęcia Pani ;), biegacze ), 5 quadów.
Wszystko niezauważenie - brawo.
- przeprowadzenie w pkt 5 marszu na azymut w kierunku wschodnim zgodnie ze strzałką na mapie. Wyjaśnienie zasad marszu i ustawienia kompasu pod azymut. Przypomnienie czytania mapy z współrzędnych prostokątnych płaskich oraz UTM. - Modyfikacja marszu na północ.
- przeprowadzenie rozpoznania transzei w rejonie pkt 2. - wykonane - po zajęciu - 1515 kontakt z 3 osobami w mieszanym wdl z karabinami AK poruszającymi się na zachód - brak kontaktu ogniowego.
- Zajęcie pkt 3 (bunkier) - wykonane
- od pkt 2 przemieścić się do pkt 4 i zdobycie pkt 4 - wykonane 1600 - koniec i marsz na parking.

Liczyłem na kontakt w okolicach godziny 1500-1600 wtedy, kiedy jest już zmierzch - wtedy byłaby weryfikacja celności posługując się przyrządami celowniczymi, a nie po kulkach, których nie byłoby ich widać o tej porze - taka ze mnie szelma :D
Dzięki chłopaki za zaangażowanie!

Dziękuję także ekipie Kwazimaga za udział i do następnego.

InseCt
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Postprzez InseCt 20 Lis 2012, 12:54

A co do wspólnych treningów myślę, że specjalnie nie trzeba się na nie umawiać - można by było uczestniczyć w mini milsimach nawet tych organizowanych przez was (;)), wyznaczając sobie cele i to już uważam za super trening.
Spotykanie się na godzinę przed, czy mieszając fire teamy nie uważam za konieczne, gdyż to już byłaby ingerencja w struktury z każdej z drużyn, ponad to w godzinę, czy dwie to się zrobiłoby się 4 i nie starczyłoby czasu na pierwotne założenia.
Zaryzykowałbym stwierdzenie, że zwykły milsim byłby niejako prawdziwym treningiem i dopiero po nim można by było się uczyć i wyciągać wnioski na przyszłość.

To są oczywiście takie ogólne przemyślenia...
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Postprzez InseCt 20 Lis 2012, 13:49

Ano i dawać foty, kto robił ;)
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Postprzez Kris 21 Lis 2012, 23:31

InseCt napisał(a):Można to zobrazować do stanów w Ameryce. Każdy stan ma swoje prawa, do których nikt się nie wtrąca, ale razem stanowią Państwo.

To się nazywa federacja, taki ustrój mają też Niemcy, Rosja. Swoją drogą fajna nazwa może z tego wyjść, np. Federacja (lub Konfederacja) Warszawska. ;)
Lead the way !!!
Awatar użytkownika
Kris

Postprzez Celin 22 Lis 2012, 08:06

Albo KSW :) Konfederacja Strzelców Warszawskich.
Mowa jest srebrem, milczenie złotem
Awatar użytkownika
Celin
Żołnierz

Miejscowość: Legionowo

Postprzez InseCt 22 Lis 2012, 10:26

A może po prostu: UNIA
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Postprzez Bernard 22 Lis 2012, 11:07

Porozumienie Ponad Podziałami
SAW, SAPI, MICH, Stretcher - f***ing Cienie workhorse
Bernard

Postprzez Katana 22 Lis 2012, 13:57

PO- porozumienie obywatelskie.
Image
Awatar użytkownika
Katana
Żołnierz

Postprzez InseCt 22 Lis 2012, 15:11

Katana napisał(a):PO- porozumienie obywatelskie.

Buahaha :D Trololo :D
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Postprzez Rachab 22 Lis 2012, 16:06

NSZ

Niezależni Sanaci Zjednoczeni

;)
Medycyna ratunkowa stoi w sprzeczności z procesem selekcji naturalnej.
Rachab

Postprzez Katana 22 Lis 2012, 17:54

PiS- Paramedycy i Strzelcy
Image
Awatar użytkownika
Katana
Żołnierz

Postprzez Mati 23 Lis 2012, 10:33

RKS - Robotniczy Konglomerat Szturmowy

lub

Niezależny Pluton Wielozadaniowy. W tym momencie w składzie 3 drużyn z podziałem na sekcje.
Image
Awatar użytkownika
Mati

Miejscowość: Żoliborz

Postprzez lisek 23 Lis 2012, 10:54

GESTAPO
Grupa Elitarnych Strzelców - Traktat Airsoftowych Paramilitarnych Organizacji
lisek

Miejscowość: warszawa / tarnów

Następna

Wróć do Po imprezach

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość