[TRENING OBOWIĄZKOWY] 2011-11-06 -Białobrzegi

Dział poświęcony raportom i dyskusjom z różnych wydarzeń otwartych. Także AAR umieszczane na innych forach.

Moderator: HQ

[TRENING OBOWIĄZKOWY] 2011-11-06 -Białobrzegi

Postprzez Mati 07 Lis 2011, 12:39

Ja ze swojej strony dziękuję za trening. Szczególne słowa pochwały należą się ode mnie Limie bo chłopaki wykazują niesamowite zaangażowanie! Teamowi Pisklę;) też się podobało! Karolce najbardziej do gustu przypadł chyba wujek Katana... ech, dziewczyny :)

Ja się sporo nauczyłem i widzę, że do zrobienia jest więcej, niż się wydawało.
W ogóle to sorry za brak dynamizmu i optymizmu ale byłem po bardzo ciężkiej sobocie i ledwo kontaktowałem...
(wiecie, "motocykl nie che odpalić. nie mogę dojść dlaczego")

Myślę, że następny trening można zacząć wcześniej i od momentu, w którym skończyliśmy. Wtedy utrwalimy i przećwiczymy odruchy przy bliskim kontakcie, żeby nie było kichy i finally zrobimy 2 FT.

Ale wiecie co, jedna zła decyzja i пошло в задницу.
Image
Awatar użytkownika
Mati

Miejscowość: Żoliborz

Re: [TRENING OBOWIĄZKOWY] 2011-10-06 -Białobrzegi

Postprzez Rachab 07 Lis 2011, 14:56

Drodzy Panowie, ja również serdecznie dziękuję za wczorajszy trening. Ból mięśni dziś każe mi docenić, że mam pracę biurową i nie muszę się za dynamicznie przemieszczać.
Do wielkich plusów dla mnie samej zaliczam: kolejne etapy oswajania się z kolejnymi elementami szpeju (plecak się sprawdza, chyba że trzeba się cicho czołgać pod niskimi gałęziami, nakolanniki wybijają mi rzepkę z kolana a bandaż samoprzylepny jest do bani), ugotowanie mojej baterii przez Katanę i zbieranie razem elementów ćwiczonych osobno.
Ale.
Mam jakieś poczucie nieusatysfakcjonowania. Jakbym za wolno, za mało dynamicznie, za bardzo na luzie a z ciągłą spinką... Wiem, że to niemożliwe jednocześnie :lol:
Nie zrealizowaliśmy planu treningu - to dobry pomysł, żeby kolejny (albo w ogóle w zimę) zaczynać wcześniej, bo jak się uczymy to musimy widzieć. Prawdopodobnie zerwanie wykonane przez liderów było boskie, tylko ci, którzy mieli się tego nauczyć nic nie widzieli.
Medycyna ratunkowa stoi w sprzeczności z procesem selekcji naturalnej.
Rachab

Postprzez Celin 07 Lis 2011, 16:07

Jak dla mnie trening pierwsza klasa. Były potknięcia, zwłaszcza przy kontakcie Limy z Yanki. Nasunął mi się taki pomysł, że jeśli w przyszłości mają być treningi tego rodzaju, czyli TvT, to warto mieć przygotowane mapy terenu jak to było na strzelance. Wtedy Dowódca tylko sobie długopisem nanosi plan gry na mapy i wręcza przed oprawą dowódcy zespołu. Wtedy raz że unikniemy rozkminiania co Sushi wynawigował na kartce :) a dwa będziemy działali z prawdziwą mapą, co może być pomocne w przyszłości.

Co do spalenia złączki u Rachab to utwierdziłem się w słusznej decyzji, że zaraz po zakupie repliki zmieniłem końcówki na t-connector :)

Ogólnie z treningu jestem bardzo zadowolony.
Mowa jest srebrem, milczenie złotem
Awatar użytkownika
Celin
Żołnierz

Miejscowość: Legionowo

Postprzez Bartolini 07 Lis 2011, 16:34

to i kilka słów ode mnie. Moim zdaniem było całkiem sympatycznie. Formuła= trenujemy na "sucho" by pod koniec treningu przećwiczyć w realnej akcji wydaje mi się niezbędna do podtrzymania.. na stałe, nie od czasu do czasu. Widzę w tym obowiązkowy punkt programu każdego treningu poruszającego każde, nawet drobne zagadnienie. Krótkie scenariusze szykowane pod dane zagadnienie + podstawy, a na następnych każdy kolejny "+" do poprzedniego "+" i tak ciągle. Również w budynkach. Trenowanie z opforem w budynku uważam za niezbędne, a nie niepotrzebne ryzyko czy też stratę kulek, jak to czasem mi się zdarzało słyszeć. Ale wróćmy do ostatniego treningu. Kilka nowych kwestii, drobne zmiany w dotychczasowych drillach uważam za trafione i przemyślane. Realne powstanie 3 fireteamu to coś co będzie trzeba oblać ;) gdyż jest to znaczący krok dla naszej jednostki hehe ;).
Na koniec chciałbym podziękować Rachab za dobrą współprace w buddy teamie oraz szanownemu dowództwu za całokształt treningu.
pzdr
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Miejscowość: Warszawa

Postprzez InseCt 07 Lis 2011, 17:37

A ja powiem krótko.

Do powtórki wszystko w FT. Na sucho pięknie ładnie, a pod ogniem - yyyyyy, co ja mam robić.
Do porzygu i to pod ogniem. Okazuje się, że tego nam brakuje. Reakcji pod prawdziwym ogniem nieprzyjaciela. Jedziemy w kółko drile FT. Do porzygu, jeszcze raz. Od początku.
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Miejscowość: Łódź/Warszawa

Postprzez Sushi 07 Lis 2011, 22:56

Do porzygu
Image
Battlefield Angels // "That others may live"
Sushi

Re: [TRENING OBOWIĄZKOWY] 2011-11-06 -Białobrzegi

Postprzez MacCan 08 Lis 2011, 01:49

ja podobnie bardzo dziekuje WSZYSTKIM PRZYBYŁYM za trening . sympatyczny , pouczajacy i wyczerpujacy...
InseCt , Sushi - wielkie dzieki za włozone trudy w przygotowanie .
Zawsze warto przypominac sobie to i owo oraz uczyc sie nowych tematow .
Jako ze byłem tym ''nadprogramowym'' czułem sie chwilowo jak to przysłowiowe koło u wozu. dziwne uczucie :?
Dzieki Katana - dzieki Tobie było to chwilami mniej widoczne.
Ćwiczenia na ostro zawsze wnosiły wiecej by cos w realu podłapac . super pomysł.
Bartolini , Racheb - miło mi sie z Wami cieniowało w bt.
Dzionek udany , co prawda po nie przespanej nocy ale i tak warto było .
dzieki
Awatar użytkownika
MacCan

Postprzez Benrey 08 Lis 2011, 04:16

Trening zwyczajowo już - świetny. Na początku nieco teorii szyki, wymiana mag, pozycje, czołganie (z nieocenioną wizualizacja wariantu z transportem rannego :D ) a potem już weryfikujący wszystko real. Podpinam się do wypowiedzi Celina, wyszło nieco błędów ale wyłapać je i poprawić - o to właśnie chodzi. I bardzo dobry pomysł z rozpoczęciem kolejnego treningu od powtarzania zrywania pod ogniem (z ew. wykrywaniem zasadzki). Tyle odemnie. Dzięki wielkie wszystkim za tę parę ładnych h a zwłaszcza dowództwu oraz driverom za hol w obie strony (Bartolini, Katana - thx).
Pozdr
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
Benrey

Postprzez Bernard 08 Lis 2011, 09:38

1. Za dwa tygodnie powinniśmy zacząć jakieś 1.5 do dwóch godzin wcześniej. Przez ostatnie godziny treningu trudno było cokolwiek zobaczyć.
2. Kondycja, kondycja, kondycja !!! Myślę, że na następnym treningu dobrze byłoby "przycisnąć" trochę wszystkich, aby zobaczyli, że obecność w ekipie to nie przelewki, i albo zrezygnowali, albo zaczęli dbać o kondycję.
3. Taktyka w przykładach - jak najwięcej sytuacji z pola walki

Przy czym najpierw ćwiczenia, a potem wycisk, inaczej ludzie na końcu nie będą kontaktowali
SAW, SAPI, MICH, Stretcher - f***ing Cienie workhorse
Bernard

Postprzez InseCt 08 Lis 2011, 10:54

Do porzygu.
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Postprzez Rachab 08 Lis 2011, 11:04

Czyli przed treningiem kisiel truskawkowy. Smakuje tak samo w obie strony.
Medycyna ratunkowa stoi w sprzeczności z procesem selekcji naturalnej.
Rachab

Postprzez Bernard 08 Lis 2011, 11:07

Osobiście polecam kebab. Odpowiednio dobre pieką dwa razy.
SAW, SAPI, MICH, Stretcher - f***ing Cienie workhorse
Bernard

Postprzez InseCt 08 Lis 2011, 13:14

Olewamy BT skills. Bylo to wałkowane na treningach tyle razy. Kto nie umi, musi nadciągnąć we własnym zakresie.
Poza tym, BT skills będą powtarzane w FT, bo zasada działania się nie zmienia.
Będziemy skupiać się teraz na FT - wszelkie możliwe warianty. Na ostro.
Następnym razem zaczynamy od 0900 i do oporu i porzygu.

- Szyki FT + zmiany (odległości, przejście przez przeszkodę, ranny, ranni, bla bla...),
- Reakcje na kontakt daleki (każdy szyk z każdej strony, z 2 stron), atak - BIZON PRZÓD/LEWO/PRAWO, zerwanie STRUŚ TYŁ/LEWO/PRAWO
- Reakcje na kontakt bliski (zasadzka + każdy szyk z każdej strony, z 2 stron) atak - BIZON PRZÓD/LEWO/PRAWO, zerwanie STRUŚ TYŁ/LEWO/PRAWO + SOPY JS dla zasadzki.
- Podejście ciche (bo ssie) FT do celu i przejście z niego do podejścia kontaktu bliskiego (ogniowego).

Jest opcja z żywym OPFOR'EM. Więc nie będzie przebacz.

Zakładam, że postawy pogotowia, taktyczna, zmiana maga dynamiczna, taktyczna, padanie na glebę i na bok, pozycja strzelecka w róznych postawach taktycznych (stojąca, kuczna, klęcząca, leżąca), strzelanie do celu, czesanie + KOMUNIKACJA poszczególnych operatorów w BT, obserwację i chodzenie mamy w PALUSZKU. Tak samo z BT skills - 3-sec rush, sektory, poruszanie się, reakcje na kontakt, komunikacja, przejście przez przeszkodę, czy przeszukanie rannego.

Out
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Postprzez Sushi 08 Lis 2011, 17:59

plan nastepnego treningu zweryfikowany juz mam.

do porzygu.
Image
Battlefield Angels // "That others may live"
Sushi

Wróć do Po imprezach

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość