Identyfikator medyczny

Moderator: HQ

Re: Identyfikator medyczny

Postprzez Rachab 27 Cze 2012, 14:33

OK i zalaminuję z zamkniętymi oczami :lol:
Nie jestem wszak lekarzem i nie obowiązuje mnie tajemnica co do stanu zdrowia 8-)
Medycyna ratunkowa stoi w sprzeczności z procesem selekcji naturalnej.
Rachab

Postprzez InseCt 27 Cze 2012, 14:39

A jeśli chodzi o to, to może każdy napisze już na laminacie?
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Miejscowość: Łódź/Warszawa

Postprzez Rachab 27 Cze 2012, 14:42

Gut. Najprostsze rozwiązanie. Zrobię karty i przyniosę foliopisy.
Rachab

Postprzez lisek 27 Cze 2012, 14:44

Nie jest to nie potrzebne ale to mały przerost formy...
Po co tysiące danych informacji itd jak i tak lekarz nie będzie tych danych brał po uwagę, może mu się przydać twoje imię.. i tyle w zasadzie.

Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie lekarz decyduje o podaniu jakiegoś leku bądź nie bo na kartce w kieszeni jest napisane:

Inię: Napoleon
Nazwisko: Bonaparte
Pesel: 997
grupa krwi: błękitna
uczulony na penicylinę, witaminę A, bawełnę i sól fizjologiczną
lisek

Miejscowość: warszawa / tarnów

Postprzez Sushi 27 Cze 2012, 15:03

Ale PESEL i numer tel do osoby kontaktowej juz na peno sie przyda :D
Image
Battlefield Angels // "That others may live"
Sushi

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Rachab 27 Cze 2012, 15:05

Lisek, byłam zarówno zgłaszającym na pogotowie, odopwiedzialną za nieletnich oraz pacjentem. Kiedyś ze skierowaniem do szpitala przy wskazaniu na zapalenie mięśnia sercowego dyktowałam wszystkie te dane a następnie czekałam 5 godzin zanim mnie lekarz przyjął. Innym razem nie chcieli przyjąć mojego nieletniego podopiecznego ze złamana nogą zanim nie podał danych do ubezpieczenia, gdzie w sumie jest oczywiste, że osoba niepełnoletnia ubezpieczona jest. Żyjemy w świecie absurdów biurokratycznych i możemy się na nie wypiąć lub starać się zabezpieczyć. Jeśli by chodziło o uzbrojenie działki budowlanej to mogę z biurokracją walczyć, jeśli chodzi o ludzkie zdrowie i życie to się dostosuje, bo chcę przeżyć.
Każdy lekarz weźmie pod uwagę informacje o uczuleniach i chorobach przewlekłych, nawet niepotwierdzone, na wszelki wypadek, bo taki ma obowiązek. Inne informacje są dla nas - kogo zawiadomić, itd. Przecież my czasem nawet nie pamiętamy, jak kto z nas ma na imię...

Co do przerostu formy: na Kaszmirze na początku tez byłam zdania, że trzech ratowników to przesada na taką krótka imprę...
Rachab

Postprzez danesz 27 Cze 2012, 15:37

Gosiak - kapitalny pomysł. Masz gingera i fiolkę soli fizjologicznej u mję :)
Awatar użytkownika
danesz

Miejscowość: Rawa Mazowiecka

Postprzez Mati 27 Cze 2012, 16:41

Pomysł Gosi kapitalny. W końcu to ekstremalne hobby;-))

A widzę też, że trochę rozluźnienia by się nam przydało. jednak sporo niedogadanych rzeczy wisi w powietrzu. komunikacja poprzez forum może być nieprecyzyjna....? czy tylko mnie się tak wydaje?
Image
Awatar użytkownika
Mati

Miejscowość: Żoliborz

Postprzez Tatar 27 Cze 2012, 18:43

Ja osobiście pomysł popieram - oczywiście nikt nikogo nie zmusza, kto chce ten wpisuje dane dobrowolnie, natomiast faktycznie, w razie "W" moim zdaniem to może bardzo ułatwić sytuację w szpitalu. I też zgodzę się, że żyjemy w kraju absurdów biurokratycznych i sam nieraz nieźle kombinowałem, żeby obejść system. A na przyszłość, przed organizacją takiej imprezy sugeruję zebrać kilka osób i zrobić analizę prawną niektórych kwestii choćby takich jak odpowiedzialność orgów etc... i ewentualnie przygotować pewne oświadczenia, regulamin i inne prawnicze kwity, co by się na wszelki wypadek zabezpieczyć przed ewentualnymi roszczeniami lub zarzutami karnymi. A przecież w ekipie mamy co najmniej 3 osoby które w tym temacie trochę siedzą...
Awatar użytkownika
Tatar
Żołnierz

Postprzez Celin 28 Cze 2012, 00:24

Też jestem za identyfikatorem.
I nie zgodzę się z Tobą lisek, co do treści jaką podajemy w identyfikatorze. Pamiętaj, że to co podasz (prawdziwe dane), działa na Twoją korzyść. Śmiem powiedzieć, że karta jest nie dla lekarza, ale dla Ciebie. Od tego co podasz, może zależeć Twoje życie. Dla przykładu, skrót ICE w telefonie poprzedzający wybrany kontakt (głównie jakiegoś członka rodziny), został wymyślony właśnie celem szybkiego kontaktu z bliskim ofiary/poszkodowanego.

Podsumowując, jestem za tym, żeby każdy sobie sam zdecydował, czy chce sobie pomóc czy nie =]
Mowa jest srebrem, milczenie złotem
Awatar użytkownika
Celin
Żołnierz

Miejscowość: Legionowo

Postprzez lisek 28 Cze 2012, 08:09

Ok, to już jest decyzja każdego z osobna.
Osobiście uważam że taki identyfikator na pewno mi nie pomoże a w niektórych przypadkach może zaszkodzić.
Wyobraźcie sobie że ktoś poda w karcie że nie jest na nic uczulony albo przekręci nazwę leku czy poda inną? I Co wtedy.
Nigdy nie miałem poważnych zabiegów więc mogę być uczulony na coś... czego nie jestem świadomy, jeśli wpisze brak uczuleń to może się to potoczyć różnie.
Wolę żeby w razie wypadku ktoś poświęcił więcej czasu na zbadanie mnie niż sugerował się identyfikatorem medycznym.
Identyfikator ma sens jeśli wykonuje się do niego okresowe badania potwierdzające stan zdrowia (coś jak książeczka SANEPID czy psychotechnika) w innym wypadku podawanie informacji o stanie swojego zdrowia nie ma sensu.
Co do innych danych to każdy ma dowód osobisty (bez tego nie wejdzie na imprezę) z nr pesel itp , każdy (prawie) też posiada telefon komórkowy z wpisanymi numerami kontaktowymi.
Taka karta to niepotrzebne dublowanie danych. W naszych warunkach (trening 8h, milsim 24h) nie są to dane niezbędne do przeżycia (tak samo robienie sobie tatuażu z grupą krwi)

Ale tak jak już pisałem, to jest moja opinia i jeśli ktoś uważa że jest to komuś potrzebne to OK.
lisek

Miejscowość: warszawa / tarnów

Postprzez InseCt 28 Cze 2012, 09:51

Oczywiście, decyzja jest dobrowolna, żeby nie było spinki. Kto chce to sobie wpisze.
Tylko tak sobie myślę, jaki sens ma wprowadzenie fałszywych danych. Jak już wpisujesz to raczej prawdziwe, więc te informacje i tak się mogą przydać lekarzowi.

Tylko tak myślę. Gosia mówiła, że nie ma sensu mieć naszywki grupy krwi, bo i tak w szpitalu robią ci badania. Analogicznie - mamy tutaj ten sam problem...
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Postprzez Rachab 28 Cze 2012, 10:23

No ta grupa krwi w zaproponowanym przeze mnie identyfikatorze jest rzeczywiście najmniej potrzebna, ale na hamerykańskich nieśmiertelnikach jest :lol: tak wiec to trochę dla picu, przyznaję.
Z grupą krwi jest taki myk w cywilu, że badanie grupy trwa ok. godziny. Jeśli z jakiś powodów nie ma tyle czasu (nie można już więcej wpompować krwiozastępczych a nie ma 0 rh-) to robi się próbę krzyżową, czyli sprawdza "na skróty" na podstawie domniemanej grupy krwi. To trwa ok. 15 min i choć jest obarczone większym ryzykiem może być przydatne.

Dane na takim identyfikatorze są dla służby zdrowia danymi domniemanymi, czyli nie podadzą Ci penicyliny, jeśli masz gdzieś to zapisane lub ktokolwiek powie o tym lekarzowi, ale jeśli masz napisane "brak" to nikt nie założy, że na nic nie jesteś uczulony, tylko że nic o tym nie wiadomo.

No i oczywiście, że pełen luz, dowolność i wolnoć Tomku w swoim domku.
Rachab

Postprzez Benrey 28 Cze 2012, 11:57

lisek napisał(a):Osobiście uważam że taki identyfikator na pewno mi nie pomoże a w niektórych przypadkach może zaszkodzić.
Wyobraźcie sobie że ktoś poda w karcie że nie jest na nic uczulony albo przekręci nazwę leku czy poda inną? I Co wtedy.
Nigdy nie miałem poważnych zabiegów więc mogę być uczulony na coś... czego nie jestem świadomy, jeśli wpisze brak uczuleń to może się to potoczyć różnie.

Każdy wie dokładnie jaki lek przyjmuje (a nie jesteśmy dziećmi by mylić się w nazwie) i na co jest uczulony - wiadomo że znasz wszystkich swoich alergenów ale każde info (tak jak pisał Insect, jaki jest sens kłamać w takim identyfikatorze) jak choćby z penicylina czy kontrastem się przyda. Wiesz możesz napisać, nie wiesz/nie chcesz nie piszesz ot cały mechanizm...
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
Benrey

Postprzez Sushi 28 Cze 2012, 12:29

Panowie i Panie, stay calm :)

Identyfikatory med Rachab w calej swej dobroci przygotuje, bo sa chetni. Chetni wypelnia.
Niechetni nie wypelnia i wlasciwie jak nie chca to nawet nie musza takiego identyfikatora miec. Nikt tu nikogo do niczego w tej kwestii nie zmusza. Nie bardzo rozumiem po co cala ta dyskusja.
Image
Sushi

Postprzez Rachab 28 Cze 2012, 13:04

Bo to dział "Dyskusje" :lol:

Nigdy bym nie przypuszczała, że to wywoła jakieś emocje.

A pomyśleć, że są żołnierze, którzy bez żenady noszą naszywki:

http://www.specshop.pl/product_info.php ... ts_id=7932
Rachab

Postprzez Bernard 28 Cze 2012, 13:14

HOW COOL IS THAT ?!
Image
SAW, SAPI, MICH, Stretcher - f***ing Cienie workhorse
Bernard

Postprzez Sushi 28 Cze 2012, 13:57

JA CHCE TO!
Image
Sushi

Postprzez Bernard 28 Cze 2012, 20:56

http://www.specshop.pl/product_info.php ... __-_Forest

Robię niedługo zamówienie w specshopie. Kto chce?
SAW, SAPI, MICH, Stretcher - f***ing Cienie workhorse
Bernard

Postprzez InseCt 28 Cze 2012, 22:26

W takim razie lista:

1. Bernard
2. Sushi
3. InseCt
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

PoprzedniaNastępna

Wróć do Dyskusje

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość