Witam [Qrczak]

Moderator: HQ

Witam [Qrczak]

Postprzez qrczak 05 Mar 2013, 07:26

Witam całą ekipę Cieni :)

Teoretycznie mam na imię Łukasz, ale poza 2-3 osobami, i tak każdy mówi do mnie Qrczak. Lat 27 i właśnie rozpoczynam zabawę z ASG (chociaż zainteresowanie tematem pojawiło się jeszcze w liceum, tyle że wtedy brak kasy,czasu itp). Teraz w końcu się udało, i jestem posiadaczem M4 Defender KWA/LMT plus....masy szpeju brytyjskiego, jako że to każdemu na początek na różnych forach polecają. Oczywiście, pomimo posiadania repliki od jakichś 3 miesięcy, nie strzelałem się jeszcze ani razu (bo brak szmat zimowych), za to studiowałem każde forum o tematyce asg jakie tylko znalazłem. Tym tropem trafiłem na jedną ekipę z Jaworzna, skupiającą się głównie na milsimach. Generalnie mocno wkręciłem się w temat, jako że zawsze bardziej fascynowały mnie zgrane działania np 2 FT niż kilkunastu kolesi chaotycznie ganiających gdzie popadnie i prujących 3 kg kompozytu w każde drzewo czy krzaczor. Niestety, do Jaworzna wyprowadzać się nie zamierzam, więc poszukiwania trwały dalej, aż któregoś pięknego dnia znalazłem o was info na forum asg Warszawa. No i się zaczęło ;) Teraz mam solidne postanowienie skołować trochę kasy na MC i wtedy to wam będę głowę zawracał ;) A na razie skupiam się na przestudiowaniu waszego forum, gdzie pewnie niebawem zacznę spamować na potęgę pytaniami totalnego świeżaka. Podejżewam też, że za jakiś czas się zgłoszę jako gość aby do was na trening wpaść i zobaczyć co i jak, zwłaszcza że nie samą teorią człowiek żyje. Ale wcześniej czas się przygotować, zarówno teoretycznie jak kondycyjnie (6 lat bez prawie żadnego sportu i kondycha poszła w las:/ ). I tu takie pytanie, a właściwie kilka. Po pierwsze - skąd czerpiecie wiedzę o taktyce, formacjach, podstawowych manewrach itp? Bo domyślam się, że po tylu treningach sporo rzeczy macie już w małym palcu, a rekruci, którzy do was dołączają startują często od zera. Co byście polecali poczytać, żeby chociaż jakieś podstawy załapać? Po drugie, jakieś konkretne wymagania fizyczne macie dla swoich rekrutów? Np przebiec 80 km w pełnym oporządzeniu, zrobić 200 pompek w 15 sekund czy tam 666 przysiadów w nanosekunde? ;) Bo jeśli byłaby kiedyś opcja zajrzeć na wasz trening jako gość, i nie daj boże będę miał szasnę poćwiczyć z wami, to żebym nie spowalniał całej ekipy. I pytanie ostatnie - jak to u was jest obecnie z rekrutacją? Prowadzicie cały czas jakiś oficjalny nabór czy obecnie wolicie utrzymać taki 3-teamowy skład jak obecnie plus pisklę?

Dobra, czas kończyć te wypociny i czytać dalej. A w najbliższym czasie spodziewajcie się tysiąca głupich tematów z pytaniami na waszym forum ;)

Pozdrawiam.
Qrczak.
qrczak

Re: Witam [Qrczak]

Postprzez Rachab 05 Mar 2013, 08:50

Witaj, miło Cię poczytać :)
Podstawa to treningi, nie przejmuj się na razie ani kamuflażem ani kondycją, najważniejsze, żebyś się pokazał i nas przy okazji zobaczył. To co jest wymagane zapisane jest w BOG - wobec gości jedyny wymóg to ochrona oczu.
Medycyna ratunkowa stoi w sprzeczności z procesem selekcji naturalnej.
Rachab

Postprzez Bartolini 05 Mar 2013, 09:35

witamy witamy. Myślę, że nie masz co się stresować kwestią przygotowania zarówo teoretycznego jak i fizycznego. Po prostu przybądź na trening w czym kolwiek i zobaczysz o co chodzi. Oczywiście jakiś rozruch mieśni na pewno nie zaszkodzi ale grunt to pojawić się i na żywo zetknąć się z procedurami, ludźmi, szpejem. Jak będziesz zainteresowany dołączeniem do nas to zawsze coś się doradzi w dziedzinie wyposażenia i umundurowania, w końcu lata praktyki. Natomiast procedury poznasz od podstaw na spotkaniu z nami i nie ma potrzeby czytania lektur. Nikt Cię nie rzuci odrazu na milsima 36h i nie obarczy odpowiedzialnością za jakiekolwiek błędy. Od podstaw wszystkiego się dowiesz. Z czasem załapiesz i będzie git. tylko trzeba być, nie raz nie dwa, i chcieć.

pozdrawiam
Image
Awatar użytkownika
Bartolini
Żołnierz

Miejscowość: Warszawa

Postprzez qrczak 05 Mar 2013, 10:17

Rachab, BOG przestudiowałem na samym początku, jak tylko trafiłem na waszą stronę ;) I osłona oczu jest, nawet dwie (jedne to uvexy I-vo, które będę musiał zmienić, bo moim zdaniem za słabo przylegają do mojego małego baniaka, a że w Wawie kiepsko z dostępnością okularów w sklepach, żeby przymierzć, także pewnie będe was katował o możliwość przymierzenia waszych, może któreś będą pasowały i wtedy mogę zamawiać w ciemno z jakiegoś sklepu internetowego ;)

Bartolini, zainteresowany to ja bardzo jestem ;) Tyle, że najpierw wolałbym się podszkolić w każdej dziedzinie, żeby faktycznie coś tam reprezentować, a nie zawracać głowę jako totalny noob ;) Teraz co prawda mam przejścia z pracą, ale jak się sytuacja wyklaruje to na bank się odezwę, żeby na jakiś trening wpaść (zwłaszcza, że moja praca zazwyczaj wypadała głównie w weekendy, dlatego też kombinuję tak, żeby tym razem mieć trochę więcej czasu wtedy, kiedy normalni ludzie mają wolne ;)

I tu jeszcze jedno pytanko na szybko - znacie jakieś miejscówki w okolicy bielan, gdzie można na spokojnie sobie postrzelać np do tarczy czy pustej butelki? Bo chciałem w końcu tą moją M4 przestrzelać, a i właśnie sig p226 do mnie dotarł.
qrczak

Postprzez InseCt 05 Mar 2013, 13:09

Hej!

Powitać ;)
Co do wyszkolenia to się nie martw. Bazując głównie na amerykańskich SOP'ach grup należących do S.O.C oraz na własnym doświadczeniu na asgejowym polu walki spisaliśmy własne procedury, według których działamy.
Nie jest obligatoryjne podszkalanie się we własnym zakresie, aby cokolwiek umieć, chociaż jeśli chcesz, proszę bardzo ;).
Jako gość, przychodzisz na trening, patrzysz jak działamy i jeśli ci to odpowiada i chcesz wstąpić do ekipy deklarujesz się w dziale rekrutacja jako rekrut. Może to być po jednym, dwóch, pięciu spotkaniach, ty decydujesz.
Tylko uwaga. Przemyśl to dobrze. U nas priorytetem jest frekfencja na treningach i później na milsimach (24-48h w terenie). Jeśli już na początku będziesz uważał, że z tym będzie krucho, prawdopodobnie będzie problem.
Nasz profil to działania w symulacjach militarnych (Mil-Sim) w całej Polsce, pomoc medyczna w większych imprezach airsoftowych, w mniejszym stopniu regularne uczęszczanie na zwykłe strzelanki (bo czasem odreagować trzeba ;) ). Średnio przechodzimy około 15-16 km w ciągu sima, najwięcej 27-28km po różnym terenie (błoto, śnieg po łydki, góry, itp.), więc kondycja to ważna rzecz.
Trening jest obowiązkowy co 2 tygodnie w niedzielę, tak więc interesując się nami, już planuj tak, aby co 2 niedzielę mieć wolną.
Długość rekrutacji zależy od ciebie. Jeśli rekrut się przykłada i wszystko szybko łapie - czas wynosi około 3 miesiące, jeśli nie uczęszcza na treningi, nie przykłada się - zdecydowanie dłużej, lub w ogóle...
Po zdaniu stajesz się Cieniem, Aniołem lub Pisklakiem i szkolimy się dalej w tej specjalizacji.
I płacimy składki. I jeździmy na milsimy. I wstajemy o 0500 z w zimę przy -20. I chodzimy p terenach 50km kw. I piejmy piffko u kogośna kwadracie. I się dobrze bawimy
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Miejscowość: Łódź/Warszawa

Postprzez qrczak 05 Mar 2013, 13:32

InseCt, póki co zdarzyło mi się coś czytać o taktyce, ale głównie o jednostkach brytyjskich. Trza będzie się też hamburgerami zainteresować ;) Zwłaszcza, że ostatnio mam trochę czasu na czytanie, jako iż spędzam każdego dnia ponad 2 godziny w komunikacji miejskiej.

Co do frekwencji to właśnie kombinuje tak, żeby się trochę uwolnić od tych weekendów (wystarczy, że przez ostatnie 2 lata studiowania, pojawiałem się na 2 zjazdach na 8 w semestrze) i mam nadzieję, że to wypali. Minus jest taki, że zdarzają mi się dłuższe wyjazdy wiosną i jesienią (tej jesieni było to od początku października do 12 grudnia chyba :/). No ale najwyżej dłużej gościem zostane, a jak się ogarnę z robotą to wtedy świadomie podejmę kolejny krok w stronę pobudek o 5 rano w zimie przy -20 i wspólnego piffka ;)
qrczak

Postprzez danesz 05 Mar 2013, 16:24

Powitać !

Jako etatowy malkontent i maruda niezwykle miło mi Cię powitać w naszych progach.
Jeśli lubisz szwendać się po krzaczorach różnych gatunków. Jeśli lubisz po 24 godzinach łażenia po lesie nie wystrzeliwszy ani jednej kulki słuchać pytań o pasiekę.
Jeśli nie przeraża Cię konieczność trzymania szeregu i wykonywania rozkazów - witamy.
A dodatkowo jeśli nie przeraża Cię milsimowa medycyna ( realna mile widziana ) to witamy podwójnie.
BTW. Mamy wakat w FT medycznym :>

A na poważnie. Treningi, trenowanie do znudzenia tego co nudne i często szwendanie się przez wiele godzin bez strzelania ( bo najlepiej wykonać zadanie bez oddania strzału :) ). To nasza "ersoftowa" codzienność.

Na Bielanach można w spokoju postrzelać pod mostem, nad Wisłą.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
danesz

Miejscowość: Rawa Mazowiecka

Postprzez Katana 05 Mar 2013, 20:19

CO do taktyki poczytaj to:
http://podrecznik-asg.blogspot.com/
duzo wspolnego z naszymi procedurqami
Image
Awatar użytkownika
Katana
Żołnierz

Postprzez Bernard 05 Mar 2013, 21:30

nie zarzucajcie chłopaka tomami do przeczytania - niech najpierw przyjdzie na treningi, niech sam zobaczy, czy go to jara.
SAW, SAPI, MICH, Stretcher - f***ing Cienie workhorse
Bernard

Postprzez qrczak 06 Mar 2013, 15:51

Danesz, nic z tego co wypisałeś mnie nie przeraża, także chyba nie będzie źle;) a co do tej miejscòwki, to masz na myśli most grota? Trzeba się będzie wybrać i sprawdzić ;)

Katana, dzięki za linka. Fakt, że ten podręcznik Grey'a przeczytałem już dwa razy ale... ;)

Bernard, wręcz przeciwnie. Przyjmę każdą wiedzę jaką tylko się da, zwłaszcza do czasu aż nie będę mògł się zająć praktyką ;) a czy mnie to jara....jeśli po 8 latach myślenia o asg w końcu kupiłem replikę, to raczej mi tak szybko nie przejdzie ;)
qrczak

Postprzez lisek 06 Mar 2013, 19:30

Nie czytaj zbyt dużo, bo sobie swiatopogląd możesz skrzywić, najlepiej wpadnij na trening i zobaczysz co i jak.
lisek

Miejscowość: warszawa / tarnów

Postprzez Katana 06 Mar 2013, 20:39

bo asg nie przechodzi. To jest jak heroina. Albo gorzej:)
Image
Awatar użytkownika
Katana
Żołnierz

Wróć do Przywitaj się

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość