Rachab napisał(a):Ćwiczenia FT na FT też wydają mi się konieczne (ja potrzebuję dużo ćwiczenia sytuacji taktycznych wszelakich), ale mam wrażenie, że bez względu na to, jaki był scenariusz akcji i jakie manewry miały zostać wykonane wychodziło w rezultacie trochę "my na was". Jeśli jest takie ciśnienie na spust to może pojedzmy ćwiczebnie na jakąś strzelankę a na treningach skupmy się bardziej na taktyce?
Na strzelance to nie wyjdzie (z małymi wyjątkami), uwierz mi. Były już kilkakrotnie takie podejścia.
A jak sobie wyobrażasz potyczkę z wrogiem na innej zasadzie, niż "my na was"? Jak coś ci przychodzi do głowy to daj mi znać, bo na milsimach, na których byłem do tej pory, nie zauważyłem innej możliwości. Podczas potyczki, każdy próbuje być cwańszy od przeciwnika, więc to wymusza ruchy. Powinniśmy umawiać się, no dobra to wy robicie w lewo my w prawo, a w ogóle to postójmy sobie?... Tak robiliśmy wcześniej, teraz przyszedł czas na myślenie, bieganie i ATAK.
Wcześniej ćwiczyliśmy na sucho same procedury FT struś/bizon/lewo/prawo/zasadzka i było narzekanie, że przydałoby się ćwiczyć na ostro. Jak ćwiczymy na ostro, narzekania, że przeradza się to w zwykłą jebankę my na was. A jak ma to wyglądac inaczej? Procedury grały, dowódcy FT reagowali właściwymi decyzjami na zmieniającą się sytuację taktyczną i właśnie o to chodziło, aby dostosowywać się do warunków na polu.
Jak mówiłem, z mojej strony FT działał prawidłowo, poza jednym bizonem prawo (powinien być przód), ale po to właśnie ćwiczymy. Dowódcy FT (i sam FT) musi to przysowić, aby zgrywać 2 FT.
Przećwiczyliśmy ponownie warianty - OPFOR walczy, ucieka i potem zasadza się. Kolejny (III) to sobie zrobimy spacerek po białobrzegach z założeniem bazy, ale powiem wam, że taki patrol moim zdaniem nie jest potrzebny, ponieważ ci, którzy uczęszczają na ostatnie milsimy potrafią się spiąć niesamowicie i patrol wychodzi wzorowo.
Mam jednak nadzieję, że uzbiera się więcej niż 3 FT, i będzie można zrobić patrol z prawdziwego zdażenia.
Danesz, jak wspominaliśmy, czuj się swobodnie w pisaniu postów i dzięki za ciepłe słowa