Moderator: HQ

Mati napisał(a):Insect pisał chyba o czym innym - wymogi prawne zobligowują do zapewnienia karetki, która stoi sobie w cieniu na samej granicy terenu i kosztuje chyba ok 1500 zł. To była powiedzmy impreza zamknięta więc to PX może i ratowało ale powyżej 200 osób działają inne przepisy niż łażący dobrzy samarytanie!
lisek napisał(a):Wydaje mi się że zamiast "identyfikatora medycznego" wystarczy nr telefonu w widocznym miejscu: 999.
Rachab napisał(a):Nie, nie maja opiekuna.
Nie, nie wzywa się niezwłocznie w przypadku omdleń, jeśli są utrzymane prawidłowo funkcje życiowe i nie ma innych urazów to czeka się ok 5 minut i dopiero się dzwoni. Chyba, że nie nie potrafisz ocenić funkcji życiowych, to dzwoń od razu. ale jak po minucie odzyska przytomność to bulisz za karetkę.
Żeby kogoś zarejestrować na SORze potrzeba praktycznie tych wszystkich informacji, o których pisałam. Mam na tyle duże doświadczenie ze służba zdrowia, że jestem pewna tego co piszę.
Oczywiście, że dane mogą być nieprawdziwe, ale są i nie podadzą Ci leku, na który jesteś uczulony albo który ma konflikt z choroba przewlekła. Na bransoletkach cukrzyków tez nie ma podpisu i pieczątki lekarza prowadzącego a kazdy sie tym kieruje.
Oczywiście nie znaczy to, że nieprzytomnego, nieubezpieczonego, nieletniego, uczulonego na wszystko, nieszczepionego na tężec Świadka Jehowy nie przyjmą do szpitala. Tylko to, co mu tam zrobią może mu się nie spodobać...

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości