[TRENING OBOWIĄZKOWY] 2012-07-08 Rembertów

Dział poświęcony raportom i dyskusjom z różnych wydarzeń otwartych. Także AAR umieszczane na innych forach.

Moderator: HQ

Re: [TRENING OBOWIĄZKOWY] 2012-07-08 Rembertów

Postprzez Katana 10 Lip 2012, 22:55

W zulu bylu 2 KIa 1 WZW i 1 RC. Nie mial kto tamowac.
Image
Awatar użytkownika
Katana
Żołnierz

Postprzez InseCt 10 Lip 2012, 23:10

Katana napisał(a):Moje przemyslenia:
1. odprawa. Nie 15 a min pol godziny. Duzo ludzie nie wiedzilao co i jak. trasa itd.
2. Nie mozna zakladac, ze teren jest znany. A jak pojedziemy na sima w pizdu to co? trzeba miec mape.

Po prostu tego treningu nie potraktowałem jako milsima, stąd moje zaniedbanie...Przy milsimie na odprawie na pewno będzie pokazana trasa przemarszu, domyślne zachowanie przy kontakcie, co i jak, itp. tak jak było przy poprzednich.
I Tatar weź mnie wtedy klepnij i przypomnij o hasłach i odzewach ;)

Co do tamowania... No właśnie, co w przypadku wpadki całego FT jak w tym przypadku... Dobrze, że biolog był na miejscu, ale jak FT będą rozdzielone dużo dalej?
Wszystko skłania się ku temu, żeby Anioły brały udział i były bliżej szturmujących, niezależnie, czy chccą założyć bazę, czy chodzić na tyłach.
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Miejscowość: Łódź/Warszawa

Postprzez Mati 10 Lip 2012, 23:35

Sushi napisał(a):(...)
Anoiły to raczej coś na wzór PJ (z całym szacunkiem dla PJ bo jedynie z uwielbieniem możemy stanowić namiastkę ich naśladownictwa), tyle że PJ nie dają dupy w odnalezieniu drogi (czego do dziś sobie darowac nie mogę)

Oj tam, oj tam. Właściwie to my z Biologiem też na jednej strzelance - w tym samym miejscu - nie mogliśmy się znaleźć z resztą ekipy przez dobrą godzinę. fakt, że wszędzie trwały tam walki a oni się przemieszczali...:)

Do mnie na radiu nie dotarła info żebym ruszał 4litery bo jest kontakt i potrzebne wsparcie. Czy bym go udzielił? Nie. Na pewno nie na czas. Odczołgalibyśmy się 150 m w głąb bagna - trudne, trzeba mieć słomkę do oddychania - potem szeroookim łukiem na zachód, byłbym za pół godziny. Gdybym jeszcze wiedział gdzie jesteście a sami szukaliście się z 10 min. Na wprost miałem 50 m do bunkra plus ze 150 m do Zulu - po linii prostej. Poszedłem tamtędy:) bo akurat odkrzyknęli KONIEC i z komunikatów na radiu zrozumiałem, że się przydam, bo:

Po kontakcie miałem moment na decyzję - bo Insect nie odpowiadał - eskortować Anioły - bo Sushi prosił o czujkę - czy ogarnąć rannych - bo słyszałem na radiu, że nikt się nimi nie zajmuje. Wybrałem to drugie bo: a) byli bliżej, b) mogłem to zrobić. Zapominamy, zapominamy zasady Panowie (Pani nie dotyczy); a pisał Berni żeby nakleić sobie na kolby! Każdy może ustabilizować stan rannego - jak do porzygu pisze Suszak. W tym przypadku: każdy z Yankee. Pech chciał - trafiło na Was:)
Zabezpieczyłem nawet teren - Benrey i Celin pilnowali radosną zgraję - panowało sporawe rozluźnienie - a my z Biologiem łataliśmy - zachowując nawet właściwą kolejność, od najlżejszych ran. Tatara ledwo znalazłem w tym zielsku, leżał sam i byłem 10 sekund po czasie. a jeszcze czas opatrywania jak rozumiem. Ale Biolog i tak zrobił co trzeba - przecież nie nam oceniać czułą granicę pomiędzy WZW a KIA (prawie byłoby MIA).

A 4 godziny temu napisałem coś ale nie wysłałem bo mnie córka siłą wyciągnęła za rękaw na spacer:

Mati napisał(a):@Żołnierz: Następny trening za 2a tygodnie:) Na wyprzedzenie naszej sławy musimy jeszcze trochę poćwiczyć. ale już coraz mniej;-)

Ja ciągle biegam ale napiszę, że:
! Dzięki Lima ! znowu w starym składzie! Właściwie zapomniałem na jak głęboką wodę Was rzuciłem kiedy prowadziliście Behind Enemy Lines :) Ale poszło dobrze. Rezultat: bardzo dobry. Nikt nie zginął, nie wstał krzyczeć brzydko na komary itd., swoje zrobiliśmy. Zbijanie się w kupę zwalam na brak radiów i większego obycia;-). Kwestia większego zaufania do FT Leadera - mam nadzieję, że przyjdzie wraz z doświadczeniem/czasem. ale jeśli coś nie grało - mówcie. Nie byłem w stanie jeszcze bardziej przekazywać sytuacji w "ostrych" momentach stąd liczyłem na Waszą zdrowo pojętą rutynę. Celin - respect, 100% normy i zdrowia. Jakbyś nie stracił ani pół treningu!
Co do całości mam też sporo konkretnych szczegółów do wałkowania - Was widziałem najlepiej i czasowo najdłużej.

Dziękuję Mateuszowi, Żołnierzowi i Przemowi! - że się namyśliliście na takie szaleństwo w upały! To coś znaczy:) Była to wielce egzotyczna próbka ale mam nadzieję, że smakowała.

No to JSie, chyba się sporo nauczyliśmy wspólnie, co?

Do siebie mam chyba najwięcej zastrzeżeń i tradycyjnie wolę to usłyszeć od Was celem weryfikacji, spojrzenia z zewnątrz itd.

A w ogóle: oj, można mielic temat:D

A w ogóle - po reakcji Insecta: weźta się kuźwa i dogadajta chłopy co to są te Anioły, coby i kto poza Wami wiedział.
Image
Awatar użytkownika
Mati

Miejscowość: Żoliborz

Postprzez Sushi 11 Lip 2012, 11:27

InseCt napisał(a):
Co do tamowania... No właśnie, co w przypadku wpadki całego FT jak w tym przypadku... Dobrze, że biolog był na miejscu, ale jak FT będą rozdzielone dużo dalej?
Wszystko skłania się ku temu, żeby Anioły brały udział i były bliżej szturmujących, niezależnie, czy chccą założyć bazę, czy chodzić na tyłach.

Pech...
Ponad 50% stanu wybitego = FT nie zdolny do dalszych działań - neizależnie czy funkcjonują Anioły, czy po jednym emdyku w FT w takiej sytuacji NIE MA SZANS na odratowanie. Oczywiscie mozmey sie wtedy starac dotrzec do takiego RC (i staralismy sie i gdybysmy drogi nie zgubli pewnie bysmy dotarli), ale tak jak mowielm jedynym (i najpowazniejszym, krytycznym, niedopuszczalnym) bledem w calej tej operacji od strony medycznej bylo nasze zgubienie drogi. Jako sekcja medyczna bedziemy nad tym pracowac.

Mati: Przy kazdej okazji pogadanki o czerwonej wszyscy caly czas mowimy zeby buddy tamowal buddemu krwawienie... Po to kiedys robilem mini treningi z zakladania bandaza i staz zeby sie nikt nie wykrwawil..

Wlasnie , ile osob w FT mialo stazy? (nie mwoie o kupowaniu KATa, wystarczy samorobka z tasmy i klamerki) I zeby nie bylo , nie jest to zlosliwe pytanie majac enas w jakikolwiek sposob usprawiedliwic czy zaczac nowy flame. Po prostu calosc ma prawo funkcjonowac tylko i wylacznie wtedy kiedy calosc jednostki stosuje sie do podstawowych zasad TCCC
Image
Battlefield Angels // "That others may live"
Sushi

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Rachab 11 Lip 2012, 12:02

Też intensywnie nad tym myślę i zobaczcie, jak kształtowało się to historycznie:

-najpierw nie było żadnej pomocy medycznej = prawie wszyscy ciężej ranni giną;

-potem nieuzbrojone sanitariuszki tuż za żołnierzami, na polu walki wymieszane razem z walczącymi = ginie dużo sanitariuszek, które, jako nieżywe, nie docierają do rannych = część ciężko rannych ginie;

-potem medyk staje się żołnierzem i idzie razem z oddziałem a lekarze polowi są bardzo daleko w szpitalu polowym = najciężej ranni wymagają transportu, czasem go nie doczekają = najciężej ranni giną;

- ostatnie dekady: pojawiły się wyspecjalizowane grupy żołnierzy-lekarzy, będących w stanie podjąć wszystkie działania militarne oraz udzielić zaawansowanej pomocy medycznej z wybudowaniem szpitala polowego w dowolnym miejscu włącznie; ranni, którym nie można pomóc w szpitalu polowym są przynajmniej stabilni i czekają na dogodną możliwość transportu do bardziej zaawansowanej placówki medycznej.

Ostatnie lata przyniosły odsetek tzw. zgonów do uniknięcia na poziomie bodaj w okolicach 10 procent (w medycynie cywilnej to 20 - 25 %), więc ten ostatni model jest najskuteczniejszy.

No a że ostatnio nie wyszło... Kupie sobie kompas i będę błądzić po lesie aż znajdę drogę albo zdechnę z głodu 8-)
Medycyna ratunkowa stoi w sprzeczności z procesem selekcji naturalnej.
Rachab

Postprzez Katana 11 Lip 2012, 14:14

Zuch dziewczyna :)
Image
Awatar użytkownika
Katana
Żołnierz

Postprzez Benrey 12 Lip 2012, 02:44

To i ja napisze - radia ! Dobrze by było aby w każdym FT była jedna batka więcej niż ma on na stanie radiostacji (ze swojej strony deklaruje ze będę nosił jedna więcej dla nagłych potrzeb FT Leadera, HQ etc). A swojego navcomma ładował 10h...

Piro - rzadko kiedy gra wiec kiedy jest opcja sięgnijmy po nią - sadze ze każdy operator powinien mieć 1 dym i 1 odłamkowy. Dzięki temu te 3 SAWy na biegu poszły by w pizdu.

Jeszcze kwestia wody nie wiem jak wam ale mi do 3L camela 3L nie wchodzą, ino pełny garb to za mało, planuje oprócz camela nosić 1L manierkę co by zbyt szybko nie osuszać Aniołów.

Z kolei co do gniazda rannych zgadzam się - cholera, musi być bliżej nie damy rade nosić 1km. Na Lesniakowiznie nieśliśmy 4 rannych bodaj 100 m po zróżnicowanej topografii i jak pisał Bernard upałów nie było - a meczy to to, nie wspominając już że słabo wtedy o osłanianie. I tu refleksja odnośnie noszy, fakt najlepsze by były sztywne teleskopowe ale wiadomo są drogie, ciężkie i nawet złożone zajmują kupę miejsca. Sugerował bym dać te miękkie co mamy do kaletnika by wzmocnił uchwyty np mocna rurka PCV bo mnie osobiście podczas noszenia najbardziej meczy ten wpijający się w łapę wąski uchwyt a tak 10 cm sztywna rurka wszyta w chwyty rozkładała by świetnie ciężar.

Dalej mapy zgadzam się z Tatarem - wydrukujmy dobre każdej miejscówki, oznaczmy punkty charakterystyczne i niech każdy FT Leader ma. Plus każdy będzie mógł w wolnej chwili je postudiować by uniknąć biegania, szukania, nawigacji na drogi pożarowe i godzinnego macania na radiu... Tak samo zdjęcia celu - drukujmy je na drugi raz co by każdy miał pod ręka.
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
Benrey

Postprzez zolnierzvtr 12 Lip 2012, 09:04

4xP - Perfect Preparation Prevents Problems
Awatar użytkownika
zolnierzvtr

Postprzez Bernard 12 Lip 2012, 09:20

Benrey napisał(a):To i ja napisze - radia ! Dobrze by było aby w każdym FT była jedna batka więcej niż ma on na stanie radiostacji (ze swojej strony deklaruje ze będę nosił jedna więcej dla nagłych potrzeb FT Leadera, HQ etc). A swojego navcomma ładował 10h...
Od siebie zaproponuję, by każdy miał co najmniej 2 batki - co najmniej jedna w radiu, druga w kieszeni

Piro - rzadko kiedy gra wiec kiedy jest opcja sięgnijmy po nią - sadze ze każdy operator powinien mieć 1 dym i 1 odłamkowy. Dzięki temu te 3 SAWy na biegu poszły by w pizdu.
- z granatami jest tak, że albo nie ma okazji ich rzucać, ale rzucasz po kilka. Dlatego moim zdaniem co najmniej 3 odłamkowe i jeden dym.

Jeszcze kwestia wody nie wiem jak wam ale mi do 3L camela 3L nie wchodzą, ino pełny garb to za mało, planuje oprócz camela nosić 1L manierkę co by zbyt szybko nie osuszać Aniołów.
Na 24h 3,5 litra w camelu + 1,5l w trzeciej linii (czyli plecaku). Natomiast na jeden dzień (czyli 5-7 godzin) to 3,5 w plecaku powinno wystarczyć.
SAW, SAPI, MICH, Stretcher - f***ing Cienie workhorse
Bernard

Postprzez InseCt 12 Lip 2012, 09:33

Bernard napisał(a): Piro - rzadko kiedy gra wiec kiedy jest opcja sięgnijmy po nią - sadze ze każdy operator powinien mieć 1 dym i 1 odłamkowy. Dzięki temu te 3 SAWy na biegu poszły by w pizdu.

- z granatami jest tak, że albo nie ma okazji ich rzucać, ale rzucasz po kilka. Dlatego moim zdaniem co najmniej 3 odłamkowe i jeden dym.

3 odłamkowe i 1 dym jednak zajmują sporo miejsca. Można sprawdzić opcję, żeby każdy nosił po 1 sztuce dymu i odłamkowego, a tylko wyznaczony grenadier ("czwórka" w FT) 3 odłamkowe i 1 dym.
cienie.com.pl
Awatar użytkownika
InseCt

Miejscowość: Łódź/Warszawa

Poprzednia

Wróć do Po imprezach

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości